Rookgasanalyse meting voor het inregelen van een CV installatie

1-4 van 4

Bij het inregelen en het onderhouden van een CV ketel is het van groot belang om een rookgasanalyse uit te voeren. Hiermee controleert u of de ketel een optimaal rendement heeft en juist functioneert. Verder brengt een rookgasmeter in kaart waar mogelijke storingen door worden veroorzaakt. De nieuwe lijn Kimo rookgasmeters zijn speciaal ontwikkeld om met één instrument alle metingen te kunnen uitvoeren. Denk daarbij aan tapwatertemperatuur, ionisatiestroom, CO-omgeving en gaslekzoeker.

Rookgas CV ketel

Optimale verbranding en rendement

Essentieel voor het afstellen van een CV ketel, is het controleren van de verbranding. De meeste ketels worden afgesteld op basis van de kooldioxide (CO2) of zuurstof (O2). De berekening van het rendement geeft een goed inzicht of de ketel correct is afgesteld.

Koolmonoxide

Als controle wordt altijd de hoeveelheid koolmonoxide (CO) gemeten. Een hoge CO-waarde betekent een onvolledige verbranding. Zo kan de rookgasafvoer verstopt zijn of de lucht/gas verhouding niet correct zijn afgesteld. Bij een open gastoestel kan CO levensgevaarlijk zijn. Dit giftige en reukloze gas maakt helaas nog steeds veel dodelijke slachtoffers. Het meten van koolmonoxide is daarom van levensbelang.

Drukverschilmetingen

De rookgassen moeten via de rookgasafvoer de brander verlaten. Met de interne drukmeting en rookgassonde, kan eenvoudig de schoorsteentrek gemeten worden. Verder kan deze meting gebruikt worden voor het meten van de brander- en gasdruk.