Drukverschil bewaking cleanrooms en operatiekamers

1-3 van 3
In een cleanroom of operatiekamer wordt in de schone ruimte een overdruk gecreëerd ten opzichte van de omliggende ruimtes. De overdruk wordt tot stand gebracht door meer schone lucht in de ruimte te blazen dan er wordt afgezogen.

Drukverschil operatiekamer

Drukverschilbewaking operatiekamer

Door de overdruk ontstaat er bij het openen van een deur altijd een luchtstroom van binnen naar buiten en kunnen schadelijk bacteriën en virussen niet in de schone ruimte komen. Om te controleren of de overdruk aanwezig blijft dient er een bewaking te zijn door middel van een drukverschilmeting. Hierbij wordt het drukverschil gemeten tussen de schone ruimte en de gang of een sluis.

Sluis

In de meeste gevallen is er een sluis tussen de gang en de schone ruimte. In operatiekamers en cleanrooms wordt de sluis gebruikt als omkleed ruimte, maar dient deze ook als extra buffer tussen de (vuile) gang en de schone ruimte. In de sluis wordt vaak ook een overdruk ten opzichte van de gang gecreëerd. Deze is echter altijd kleiner dan de overdruk van de schone ruimte, anders zou er lucht vanuit de sluis naar de schone ruimte kunnen stromen.

Oplossingen

HITMA Instrumentatie biedt verschillende oplossingen voor drukverschil bewaking en montoring. De mogelijkheden lopen uiteen van drukverschilmeters met audio-visuele alarmering die vlak in een wand kunnen worden gemonteerd en blinde transmitters gemonteerd boven het plafond, tot maatwerk oplossingen met touchscreen bediening en rood-groene status indicatie.

Nieuwe WIP richtlijnen

Wat betekenen de nieuwe richtlijnen voor u in de praktijk? Wij gaan graag in op een aantal zaken uit de nieuwe WIP richtlijnen voor luchtbehandeling in operatiekamers en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1. Wat verandert er in de praktijk en welke metingen dienen er te worden uitgevoerd om hieraan te voldoen? Lees hier alles over de nieuwe WIP richtlijnen.

Micatrone

Micatrone drukverschiltransmitter serie MF-PD

SKU 2009079
Kwaliteitstransmitters voor druk, drukverschil, luchtsnelheid en volume. Door het unieke optische membraanelement hebben de transmitters een hoge nauwkeurigheid en stabiliteit. De druktransmitter is leverbaar met en zonder LED-display. Alle transmitters hebben een instelbare demping en een keuze uit een mA- of Volt-uitgang.
* Prijzen excl. btw, plus verzendkosten
Kimo Sauermann

Kimo drukverschiltransmitter voor cleanroom en OK serie CPE310-S

SKU 2021684
De Kimo CPE310 drukverschiltransmitter is de opvolger van de CPE300. De transmitter is volledig vlak in een wand te monteren en kan middels de speciale aansluitingen via de voorzijde worden gekalibreerd. De CPE310 heeft een interne buzzer met acceptatie en vertraging. Optioneel is er een externe voeler voor bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid op aan te sluiten. Het display scrolt dan t...
* Prijzen excl. btw, plus verzendkosten
Hitma

Hitma touchscreen ruimtedrukbewaking serie ATM420

SKU W-9000443
De ATM420 is een touchscreen display dat is ontworpen als audiovisuele over- en onderdrukbewaking in cleanrooms, operatiekamers, intensive care (IC) of isolatiekamers. Het display geeft een visuele bewaking dat werkt als een stoplicht. Als het drukverschil in orde is kleurt het gehele display groen en buiten de gewenste waardes kleurt het display rood. Daarnaast heeft het display een ingebouwd...
* Prijzen excl. btw, plus verzendkosten