vrijdag 7 januari 2022

30 jaar samenwerking tussen Hitma en Kimo

Chris Neyens
gemiddelde leestijd 3 minuten

‘De tijd gaat snel, gebruik hem wel’. Dit komt als eerste bij me op als ik eraan denk hoe snel de tijd voorbijvliegt. Het is ook van toepassing op onze 30-jarige samenwerking met Kimo-Sauermann. Het 95-jarig jubileumjaar van Hitma is een mooie gelegenheid om stil te staan bij onze veelal langdurige samenwerkingen met leveranciers zoals Kimo.

De geschiedenis van Kimo

Kimo is een Franse producent van meetinstrumenten voor de HVAC-luchtbehandeling. Het bedrijf werd opgericht in 1979 door Bernard Moulinet in de Dordogne (nabij Bordeaux) In de begindagen was de voornaamste activiteit het maken van “vloeistofgevulde schuine buismanometers”. 

In 1985 kwam Mr Moulinet in contact met Calogero Termini wat resulteerde in het oprichten van onder andere een dynamisch verkoopteam.

Start samenwerking

Voor mijzelf begon de samenwerking met Kimo 30 jaar geleden toen ik pas in dienst was bij het bedrijf Instrulab in Wauthier Braine (Instrulab werd later overgenomen door Hitma). Ik denk dat er toen zo’n 15 medewerkers werkten en de directeurs namen nog zelf de telefoon op wanneer je opbelde met een technische vraag. Een mooie periode. 

Het was de tijd van de mechanische thermohygrograaf, de psychrometer met twee kwikthermometers en de anemometer met stopwatch. Maar we verkochten ook thermometers met een thermokoppel met wijzeraanduiding en de schuinebuismanometer.

Ik zocht contact met Kimo naar aanleiding van een klantvraag. Het eerste Kimo-toestel dat we hiervoor leverden was een hittedraad-anemometer. De klant was een bedrijf in Tubize dat reeds lang is verdwenen. Ik besprak de technische specificaties met de klant aan de hand van een brochure die ze mij hadden toegestuurd. Daarop volgde een bezoek aan Monsieur Termini van Kimo in Parijs en al gauw waren we de eerste vertegenwoordiging van Kimo buiten Frankrijk. 

Breed instrumentatiepakket

Alhoewel Kimo gestart is met éénvoudige verschildrukmanometers, is het al heel snel een breed instrumentatiepakket gaan ontwikkelen en produceren voor het meten van verschildruk, temperatuur, vochtigheid, luchtsnelheid en debiet, en dit voor de meest uitéénlopende toepassingsgebieden. Instrumentatie voor het meten en regelen, onderhoud en monitoring in de farmaceutische industrie, ziekenhuizen, voor ontstoffing, voeding, nucleaire toepassingen, machinebouw, procesindustrie, HVAC enzovoort. 

In 2015, drie jaar na de dood van Mr. Moulinet, werd het bedrijf overgenomen door Sauermann. Kimo–Sauermann blijft heden ten dage groeien dankzij het ontwerpen en produceren van nieuwe instrumentatie. Over die verschillende soorten instrumentatie vertel ik binnenkort meer.