donderdag 27 oktober 2022

Bewaken van cleanroom, labo, ok en isolatiekamer?

Chris Neyens
gemiddelde leestijd 4 minuten

Drukverschil tussen twee kamers voorkomt dat stof, deeltjes en ziekteverwekkers de ene kamer binnenkomen of verlaten en de andere binnengaan. Afhankelijk van de relatie tussen de ruimtes, zal de ene ruimte onder positieve -of negatieve druk staan ten op zichte van de andere. Deze positief-negatieve druk relatie tussen twee ruimtes is het belangrijkste idee achter cleanrooms en isolatiekamers.

Om ervoor te zorgen dat de drukverschilrelatie behouden blijft, dient nauwkeurige instrumentatie te worden gebruikt gebruikt. 


Magnehelic® Gages Bewaking isolatiekamerdruk

Andere grootheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid en aantal luchtverversingen kunnen natuurlijk ook gemeten en gevisualiseerd worden.

Historisch gezien werden verschildrukmanometers, zoals de Magnehelic gebruikt om de druk tussen kamers te controleren. 

Ruimte status indicator en monitor


Ze kunnen communiceren met een GBS-systeem via een analoge uitgang (4-20 mA, 0-10 V, enz.) of BACnet- of Modbus-communicatie®. Het GBS-systeem past vervolgens de hoeveelheid lucht aan die naar de cleanroom of isolatiekamer wordt gevoerd om deze op het gewenste drukverschil te houden.

Vroeger was enkel een éénvoudige indicatie mogelijk met bijvoorbeeld een Magnehelic. Heden ten dage zijn er meerdere variaties mogelijk. Eerste en vooral zijn er de nauwkeurige verschildruktransmitters, voorzien van een display en eventueel lokale alarmering, zoals de CPE310 van Kimo of de Stabilisense RPMC van Dwyer of de MF-PFT van Micatrone

Dwyer heeft nu ook een aantal Touchscreen monitors op de markt gebracht:

De RSME of RSMC zijn ontworpen voor toepassingen in de gezondheidszorg die strenge druk-, temperatuur- en/of relatieve vochtigheidsbewaking en alarmering vereisen. De RSME is ideaal voor toepassingen zoals: cleanrooms, isolatiekamers van ziekenhuizen, onderzoekslaboratoria, tandartspraktijken en vivariums..

Belangrijkste voordelen

Deze kamerstatusmonitor is een gemakkelijk afleesbare lcd-monitor met kleurenveranderend touchscreen voor druk, temperatuur, relatieve vochtigheid en deurstatusindicatie. De kleurveranderende achtergronden (groen voor goed, oranje voor waarschuwing en rood voor alarm) in combinatie met het ingebouwde audio alarm zullen helpen ervoor te zorgen dat geen enkele alarmtoestand onopgemerkt blijft. De RSME heeft één digitale uitgang voor alarmering op afstand, één 4-20 mA uitgang die overeenkomt met druk, evenals BACnet en Modbus® RTU-interface voor datacommunicatie. Deze ruimtestatusmonitor heeft een optionele, eenvoudig te reinigen geborstelde roestvrijstalen rand, wachtwoordbeveiliging en een slanke montagediepte van 27,5 mm (1,1 inch), waardoor hij in smalle wanden kan worden ingebouwd.

Hoe het werkt

Deze toestellen kunnen tot vier parameters bewaken, onder andere met de ingebouwde druksensor, en maximaal drie kamers. Het kan positieve of negatieve druk, relatieve vochtigheid, temperatuur, luchtveranderingen per uur (ACH) en deurstatus in steriele of propere ruimtes bewaken.