vrijdag 17 november 2023

Is het mogelijk doorstroomschakelaars in een verticale buis te installeren?

Chris Neyens
gemiddelde leestijd 2 minuten

Laatst ontving ik een vraag van één van mijn klanten over de Flotect® doorstroomschakelaar Serie V4 van fabrikant Dwyer Instruments. Hij vroeg zich af of deze vaanschakelaar geïnstalleerd kan worden in een verticale buis.

Optie voor horizontale installatie

De universeel toepasbare V4 Flotect® vaanschakelaar is ontworpen om verticaal geïnstalleerd te worden, binnen 5° van verticaal, op een horizontale buis. Echter, de Serie V4 kan ook worden besteld voor horizontale installatie op verticale buizen. Deze optie vereist een veerbelaste vin en is alleen bedoeld voor verticale toepassingen waarbij de stroming van het medium (vloeistof of gas) in de buis omhooggaat, dus tegen de zwaartekracht in.

De V4 is uitgevoerd in een robuuste behuizing van messing of roestvrijstaal. Door aanpassing van de vaan is het schakelbereik eenvoudig in te stellen. De V4 is te monteren in leidingdiameters vanaf 40 mm en is geschikt voor gas en vloeistof. De procesaansluiting is 1,5" BSP of NPT-draad. De V4-serie is ook leverbaar met een ATEX-certificaat. 

Flotect® Mini-Formaat doorstroomschakelaars Serie V6

Voor toepassingen met buisformaten variërend van ½” tot 2”, raad ik aan om de Flotect® Mini-Formaat doorstroomschakelaar Serie V6 te kiezen. Dit is een economisch geprijsde explosieveilige doorstroomschakelaar. Deze uiterst compacte schakelaar is net als de V4-uitvoering geschikt voor gas en vloeistof. De V6 heeft geen plunjer, balgen of pakkingen, maar een vrij-hangende vaan die via een lekdichte magnetische overbrenging een micro-schakelaar bedient. De V6 is leverbaar in drie uitvoeringen, met en zonder T-stuk en een low flow-uitvoering. De Serie V6 is kleiner en het ontwerp maakt installatie in elke richting mogelijk.

Kortom, er zijn zeker doorstroomschakelaars verkrijgbaar die geïnstalleerd kunnen worden op verticale buizen. Ik adviseer u graag over de mogelijkheden.