woensdag 22 november 2023

Luchtstroom- en drukbewaking in ziekenhuizen

Chris Neyens
gemiddelde leestijd 4 minuten

Van fabrikant Dwyer Instruments hebben we verschillende producten in ons pakket die gebruikt worden in ziekenhuizen en bij de productie van beademingstoestellen die bijvoorbeeld worden gebruikt om patiënten met een laag zuurstofgehalte te helpen, hun ademhaling te ondersteunen en het zuurstofgehalte op een veilig niveau te brengen.

Of neem isolatiekamers die op specifieke drukken en luchtcycli moeten blijven werken om te voorkomen dat andere patiënten of zorgverleners tijdens de behandeling aan besmettingen in de lucht worden blootgesteld. In deze blog bespreek ik enkele producten die Dwyer produceert en voor deze toepassingen.

Beademingstoestellen

Verschillende Dwyer-producten kunnen veilig worden toegepast in de constructie van een beademingstoestel. In dit geval wil ik me richten op ons aanbod van debietmeters.

Series RM Rate-Master® debietmeters of Series VF Visi-Float® debietmeters voor zuurstofbewaking in beademingsapparatuur
De Series RM Rate-Master® debietmeters of Series VF Visi-Float® Acrylic debietmeters kunnen gebruikt worden om de luchtstroom of zuurstof door een systeem te meten. Er zijn veel verschillende bereiken en maten beschikbaar, waardoor ze gunstig zijn voor toepassingen met een laag debiet. Bij een bepaalde serie kunnen Rate-Master® flowmeterhuizen direct verwisseld worden, zodat het leidingwerk ongestoord kan blijven voor eenvoudige reiniging. De RM en de VF hebben ook een speciale reinheidsoptie die kan worden geselecteerd in de productconfigurator en ideaal is voor gebruik met medische apparatuur. Deze optie zorgt voor maximale reinheid en vervangt alle onderdelen die een zuurstoftoepassing (zoals een beademingstoestel) zouden hinderen.

De Series RM en V- debietmeters hebben meerdere schaalgroottes beschikbaar. Deze debietmeters zijn zeer geschikt voor kritische toepassingen in de gezondheidszorg.

Isolatieruimtes

Drukbewaking

Dwyer Series 2000 Magnehelic® drukverschilmeter 
De Dwyer Series 2000 Magnehelic® drukverschilmeter wordt momenteel over de hele wereld gebruikt in isolatiekamers van ziekenhuizen. Deze meters hebben geen voeding nodig omdat ze strikt mechanisch zijn. Ze zijn hierdoor ideaal voor zowel tijdelijke toepassingen als permanente installaties. Dankzij de vele bereiken die we voor deze serie bieden en hun vermogen om lage druk te meten, kunnen deze meters voor een groot aantal toepassingen worden gebruikt. Net als de eerder besproken debietmeters heeft de Magnehelic® meter een speciale reinheidsoptie om hem nog geschikter te maken voor toepassingen die extreem schoon moeten zijn. De speciale reiniging zorgt voor extra zorg voor alle interne onderdelen die een schone omgeving zouden kunnen verontreinigen. Deze optie maakt het apparaat geschikt voor gebruik in isolatiekamers (of beademingstoepassingen met gebruik van zuurstof).

DigiMag® digitale differentiaaldruk- en debietmeter, serie DM-1000
Onze DM-1000 DigiMag® digitale differentiaaldruk- en debietmeter is de digitale versie van de Magnehelic® meter en kan op batterijen werken. Als batterijvoeding niet gewenst is, werkt de DM-1000 ook met een 9-24 VDC ingangssignaal. Deze meters zijn populair in ziekenhuizen en hebben een LCD-scherm met een hoge resolutie dat gemakkelijk af te lezen is.

Andere digitale instrumenten zoals onze Serie DH3 Digihelic® Differentiële Drukregelaar of Serie MS2 Magnesense® II Differentiële Druktransmitter kunnen worden gebruikt om verbinding te maken met een gebouwautomatiseringssysteem via 4-20 mA of 0-10V uitgangssignalen. Dit kan een cruciaal voordeel zijn voor ziekenhuizen die meerdere kamers moeten te bewaken. 

Luchtstroombewaking

Luchtsnelheidstransmitter, serie AVLV
Net zoals het bewaken van het drukverschil belangrijk is voor de veiligheid van personen in en rond een isolatiekamer, is het bewaken van de luchtstroom dat ook. Diverse richtlijnen stellen dat het totale luchtvolume in een isoleerkamer minimaal 6 tot 12 keer per uur moet verversen, afhankelijk van wanneer het ziekenhuis is gebouwd. Dwyer's Series AVLV en AVUL Luchtsnelheidtransmitters helpen om aan deze normen te voldoen. Deze apparaten leveren een lineair analoog signaal dat kan worden gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem. Met name de lagere bereiken van de AVLV-units met hoge nauwkeurigheid zijn ideaal voor toepassingen in kwaliteitsintensieve omgevingen.

Luchtbalancering

SMART Air Hood® Balometer in gebruik in een ziekenhuis
Het gebruik van een luchtstroomdebietmeter om de luchtstroom in ziekenhuizen te balanceren is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat het juiste aantal luchtwisselingen per uur plaatsvindt. Bovendien kun je door te balanceren met een balometer ervoor zorgen dat ruimtes op de juiste druk staan. Dit helpt voorkomen dat in de lucht zwevende verontreinigingen in de ruimte blijven hangen of door het ziekenhuis worden verspreid. Het SMART Air Hood® balanceerinstrument, serie SAH, is gemakkelijk te manoeuvreren rond obstakels zoals medische apparatuur, planken en cabines. Dwyer biedt adapterkappen die geschikt zijn voor de langere en grotere roosters in medische toepassingen.

Deze producten zijn slechts enkele voorbeelden van Dwyer-instrumenten die gebruikt worden in de gezondheidszorg. Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met mij opnemen.