maandag 15 augustus 2022

Magnehelic; een begrip in verschildruk

Chris Neyens
gemiddelde leestijd 4 minuten

Hitma is al 55 jaar de vaste distributeur van Dwyer Instruments in de Benelux. Het bekendste en waarschijnlijk ook populairste instrument van Dwyer is de Magnehelic®. Wereldwijd zijn er tientallen miljoenen van deze manometers verkocht. Het is dus de hoogte tijd is dat ik eens extra aandacht besteed aan dit bijzondere instrument.

Lage verschildruk meten

De naam van de Magnehelic-drukverschilmanometer is afgeleid van de termen Magnet en Helix. De Magnehelic is een eenvoudige, maar elegante oplossing voor toepassingen waarbij je een lage verschildruk moet meten. Aanvankelijk deed men deze metingen met een schuine buismanometer, zoals de serie MarkII (zie foto). 

De schuine buismanometer heeft echter een aantal nadelen. Onder andere dat je regelmatig de vloeistof moet bijvullen en dus ook regelmatig moet herkalibreren.

Siliconenmembraan

In 1953 vond J. Dwyer de Magnehelic-manometer uit, een op een membraan gebaseerde oplossing waarbij drukverschil wordt toegepast op weerszijden van een siliconenmembraan. De verplaatsing van het membraan beweegt de magneet, die op zijn beurt de helix beweegt. De helix beweegt de aanwijzer op de schaal. Er zijn geen mechanische koppelingen tussen de magneet en de helix en zo worden de kleinste drukvariaties gemeten, vertaald en weergegeven op de eenvoudigste, meest nauwkeurige manier mogelijk. Magnehelic®


Zo lost de Magnehelic een technisch probleem op met betrekking tot verschildrukmeting. In de wereld van lagedrukmetingen zijn echter geen twee toepassingen hetzelfde. Een cleanroom, laboratorium, operatiekwartier, isolatiekamer of filterbewaking; elke toepassing is verschillend.

Praktisch overal toepasbaar

De kracht van de Magnehelic zit hem in de verschillende meetbereiken en oplossingen, waardoor hij praktisch voor iedere toepassingen kan worden ingezet. Hij kan bijvoorbeeld inbouwd op een paneel worden gemonteerd of aan een muur worden gemonteerd. Vandaar dat je de Magnehelic wereldwijd op zoveel uiteenlopende plekken tegenkomt. De Magnehelic Gage is zo'n betrouwbaar, veelzijdig product dat deze zelfs is gebruikt in quarantainefaciliteiten die worden gebruikt door de NASA-astronauten die terugkeren van de Apollo 11-missie.

Heb je een siliconenvrij membraan nodig voor een spuitcabinetoepassing, of een membraan van Buna-N voor een aardgastoepassing voor een olie- en gasinstallatie? De Magnehelic biedt de oplossing. Heb je een lage temperatuurtoepassing? De standaard versie Serie 2000, kan alleen omgevings- en procestemperaturen aan tot -6,67 °C) aan. Als de Magnehelic echter wordt besteld met de optie voor lage temperatuur, dan kan hij worden gebruikt tot -28 °C.


Magnehelic® Differential P bewaakten de druk in de mobiele quarantainefaciliteit, die werd gebruikt door de Apollo 11-astronauten na terugkeer van de maan

Nieuw! De High Accuracy Magnehelic

Een relatief nieuwe telg in de Magnehelic-familie is de High Accuracy Magnehelic  Je vraagt je misschien af waarvoor je dit instrument zou gebruiken? Gericht op industrieën zoals de farmaceutische en verpakkingsmarkten, is de High Accuracy Magnehelic Gage twee keer zo nauwkeurig als de standaard Magnehelic en deze uitvoering heeft een nauwkeurigheid binnen 1% voor de meeste bereiken. De High Accuracy Magnehelic Gage biedt standaard een gespiegelde overlay, om elke parallaxfout te elimineren. Bij elk model met hoge nauwkeurigheid wordt een zespuntskalibratiecertificaat meegeleverd. Een optionele geborstelde RVS-bezel kan ook worden besteld voor extra corrosiebestendigheid en een strak ontwerp.

Ik zou nog uren kunnen vertellen over de toepassingsmogelijkheden van de Magnehelic, maar de veelzijdigheid van deze wereldberoemde manometer kun je het beste zelf ervaren. Bekijk eens op je gemak op onze website alle varianten van de Magnehelic. Of neem contact met mij op voor persoonlijk advies.