vrijdag 17 november 2023

Manometers, transmitters en schakelaars voor gebruik in gevaarlijke omgeving

Chris Neyens
gemiddelde leestijd 3 minuten

In veel industriële processen kunnen de materialen, het eindproduct of bijproducten van het proces, zoals stof of dampen, situaties creëren voor een gevaarlijke omgeving. Processen die potentieel gevaarlijke omstandigheden kunnen opleveren zijn onder andere: waterzuivering, olieboringen, gas- en chemische verwerking, energieopwekking, farmaceutische processen en voedselproductie. Het nauwkeurig meten en regelen van deze processen is essentieel voor het beheersen van het productiesysteem en het voorkomen van catastrofale gebeurtenissen.

Beschermingsprincipes

Alle explosies vereisen drie dingen: brandstof, zuurstof en een ontstekingsbron. De ontstekingsbron kan ook een meet- of regelapparaat zijn dat te heet wordt, elektrische stromen opwekt of mechanisch een vonk of statische lading creëert. Meet- en regelapparaten dienen te worden geïnspecteerd om te achterhalen of ze voldoen aan beschermingsprincipes, zoals explosieveilige constructie of intrinsiekveilige schakelingen. Een grondig begrip van deze beschermingsprincipes is van essentieel belang bij het kiezen van meet- en regelapparaten voor gebruik in gevaarlijke omgevingen. Het naleven van deze classificatie-eisen zal aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de kans op incidenten.

ATEX/IECEx Exd goedgekeurde schakelaars/manometers/transmitters
Explosieveilige apparaten zijn meestal voorzien van een beschermende behuizing. De termen explosieveilig en vlamdicht zijn grotendeels synoniem. Een explosieveilig apparaat is zelf niet beschermd tegen een explosie; het beschermt eerder de omgeving als er storingen optreden die hitte of vonken kunnen genereren. Als hitte of vonken het meetinstrument doen ontbranden, dan houdt de explosieveilige behuizing de explosie binnen het apparaat. Explosieveilige producten maken gebruik van een gecertificeerde, robuuste behuizing en worden voornamelijk gebruikt bij hoogvermogen apparatuur. Het openen van de behuizing tijdens gebruik of terwijl het apparaat is ingeschakeld, is niet toegestaan. Het proces moet worden stilgelegd om het apparaat te onderhouden.

Intrinsiekveilige instrumentatie
Intrinsiekveilige apparaten werken door de beschikbare energie voor het apparaat te beperken. Dit type meet- en regelinstrumentatie is aanzienlijk minder duur dan explosieveilige apparatuur en kan worden onderhouden terwijl ze in bedrijf is, waardoor het niet nodig is het proces stil te leggen. Het nadeel is dat intrinsiekveilige apparaten alleen geschikt zijn voor toepassingen met lager vermogen.

Speciale certificeringen
Apparaten, zoals druktransmitters en drukschakelaars, die werken in gevaarlijke omgevingen, moeten explosieveilig of intrinsiek veilig zijn. Ze moeten speciale certificeringen hebben zoals: in Europa ATEX, Internationaal IECEx of Noord-Amerikaanse UL of FM. Deze certificeringen overlappen soms in hun richtlijnen en beperkingen, maar kunnen ook verschillen vertonen. Het is essentieel om een apparaat te kiezen dat correct is ontworpen en getest voor gebruik in een specifiek soort gevaarlijke omgeving. De kennis van interne en externe experts die certificeringen begrijpen en weten wat het betekent dat apparatuur intrinsiek veilig of explosieveilig is, is belangrijk bij het specificeren van meet- en regelapparaten voor een gevaarlijke omgeving.