maandag 13 juli 2015

Alle ins en outs van de nieuwe Kimo portables

Chris Neyens
gemiddelde leestijd 3 minuten
Kimo introduceerde onlangs de nieuwe lijn portables klasse 210 en 310. We zetten ze even op een rijtje. Er zijn 5 volledig nieuwe draagbare digitale toestellen uitgekomen:
  • Kimo MP210: verschildruk, luchtsnelheid, debiet, toerental, temperatuur en gaslekdetectie.
  • Kimo HQ210: temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2, lichtsterkte, luchtsnelheid, debiet en luchtdruk.
  • Kimo VT210: temperatuur, relatieve vochtigheid, luchtsnelheid, debiet en toerental.
  • Kimo TM210: temperatuur en U-waardemeting.
  • Kimo AMI310: meet alle parameters!

Kimo AMI310Kimo VT210

Lithiumbatterij ook los te laden

De beste leermethode blijft gewoon door het instrument zelf te gebruiken. Voelers aansluiten, meten en de menustructuur doorlopen. Met alleen het lezen van een datasheet, leer je namelijk niet alle functionaliteiten. Zo kwam ik erachter dat de nieuwe uitwisselbare lithium batterij niet in het instrument zelf geladen dient te worden. In de accu zit namelijk een USB-poort (waar je ook de data mee leest) en hier plug je de netvoeding in. Dit geeft gelijk het voordeel dat je altijd de accu kunt laden als je zelf aan het meten bent. Hierdoor heb je altijd een volle accu.

Handige knop op de voelers

Waar zeker over nagedacht is, is de nieuwe knop op de kabel en draadloze voelers. Als je op deze knop drukt, zet je de meting even op ‘hold’. Zodat je daarna de meting kunt printen of opschrijven in je meetrapport. Stel je bij de meting in dat je meerdere punten of een gemiddelde wilt berekenen, dan dient de knop om de meting tijdelijk op te slaan. Druk je daarna op details dan zie je een overzicht (min. max. gemiddelde) van jouw uitgevoerde metingen. Daarna kan je kiezen om ze op te slaan en te printen. Een functie die in de praktijk natuurlijk erg handig is.

Telescopische luchtsnelheid voelers

De hittedraad, vleugelrad (14, 70 EN 100mm) en omnidirectionele voelers zijn nu ook als telescopisch variant leverbaar. Hierdoor is onhandig op een ladder staan soms overbodig geworden.

Geen wirwar van kabels 

Met de SMART-2014-voelers heb je geen dradenchaos meer in jouw meetkoffer. Alle voelers worden aangesloten met 1 universele kabel. Dit betekent dat je maar 2 krulsnoeren in je koffer hebt zitten in plaats van een wirwar aan kabels.

Extra geheugen 

De klasse 210 en 310 hebben een eigen interne geheugen voor 1.000 datasets en 20.000 meetpunten. De AMI310 heeft standaard een extra SD-geheugen van 4 Gb. Dit geeft je de gelegenheid om moeiteloos hele gebouwen in te regelen. 

Dataloggerfunctionaliteiten 

De HQ210 of AMI310 zijn ideaal om te gebruiken als datalogger voor het (langdurig) meten van de luchtkwaliteit in kantoren of scholen. Afhankelijk van welke voelers je gebruikt kan je 6 metingen gelijktijdig visualiseren en loggen. Denk daarbij aan temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2, luchtsnelheid , lichtsterkte en berekende waarde zoals nattebol temperatuur of enthalpie. Wel is het gebruik van de netvoeding aan te raden. Trekt iemand per ongeluk de netvoeding eruit, dan blijft het instrument eerst nog door loggen op de accu voordat het instrument uit gaat. De data wordt wel netjes opgeslagen voordat het instrument uitgaat, hierdoor zal je nooit je hele meting kwijt zijn. 

Gratis updates 

De instrumenten zijn via de optionele software zelf te updaten. Zo is inmiddels de door ons vertaalde Nederlandstalige firmware beschikbaar. Later zal ook het softwarepakket Datalogger in het Nederlands beschikbaar zijn. 

Wij staan voor je klaar  

Je merkt het al, ik raak er niet over uitgepraat. Ik ben vast nog niet alle vernieuwingen tegengekomen, maar ik geef met alle plezier een demonstratie bij jullie op locatie. Tegen die tijd kan ik je er zeker alles over vertellen. Tevens zijn wij druk bezig met het opzetten van speciale Kimo-workshops. Denk daarbij aan advies over wanneer en waarom je welke voeler dient te gebruiken en hoe de AMI als datalogger gebruikt wordt. Mail mij gerust voor een afspraak of meer informatie via cneyens@hitma-instrumentatie.be en houd onze website in de gaten.

Laat een reactie achter