maandag 17 juli 2017

Hoe een dauwpuntsmeter een lekdetector kan zijn

Chris Neyens
gemiddelde leestijd 3 minuten
Bij dauwpunt denken we vaak aan comfort, koudebruggen, condensatieproblemen in woningen, persluchtkwaliteit in de industrie of wateractiviteit in de voedingsmiddelenindustrie. Maar wist je dat er ook nog andere toepassingen zijn?
Xentaur dauwpuntWarmtebehandelingsovens

Denk bijvoorbeeld aan warmtebehandelingsovens die gebruikt worden in diverse industrieën voor het behandelen van metaal, glas, semiconductoren, vliegtuig- en ruimtevaart onderdelen. Hierbij worden onderdelen in een oven geplaatst in een omgeving van zuivere waterstof, stikstof of andere gassen in een oven geplaatst. Belangrijk is dat er geen water aanwezig is, dit kan namelijk leiden tot het vormen van onvolmaaktheden op de werkstukken.

Waterstofgekoelde elektriciteitsgeneratoren

Daarnaast maken ook waterstofgekoelde elektriciteitsgeneratoren gebruik van dauwpuntsmeters. Door de lage densiteit is waterstof namelijk een efficiënt koelmiddel. Voornamelijk bij explosiegevaar is het belangrijk dat het dauwpunt gemonitord wordt. Om veiligheid te garanderen is het belangrijk om het geringste lek te detecteren. Zuurstof reageert namelijk met waterstof en vormt vervolgens water. Met behulp van een dauwpuntsmeter met een laag meetbereik van -60°C of een meetbereik van -100°C kan de geringste aanwezigheid van water (en dus een lek) gedetecteerd worden.

Hyper Thin film AL203 sensoren

Deze dauwpuntsmeters maken gebruik van Hyper Thin film Al2O3 sensoren. Het principe van deze HTF-Aluminiumoxide sensoren is dat de hygroscopische Aluminiumoxideporiën water op een reversibele manier kunnen adsorberen. De elektrische capaciteit gemeten tussen de aluminiumoxide en een gouden poreuze toplaag verandert lineair met de waterdampspanning van de lucht en kunnen op deze manier makkelijk lage dauwpunten tot -100°C meten.

Laat een reactie achter